Kazalište TVORNICA LUTAKA – kazalište je za djecu
(i ponekad za odrasle).

 

Scena: Djeluje kao umjetnička organizacija i priznato je umjetničko okupljalište djece; s počecima rada još iz 2003. godine. Ta zagrebačka „lutalica“ koja se sa subotnjom matinejom u 11 sati od početka 2011. skrasila na Sceni kina Grič u Zagrebu, a od 2017. naš novi dom postao je Histrionski dom ( Ilica 90). Također, Tvornica lutaka svugdje je gdje su djeca: u vrtićima, školama, domovima kulture, učilištima, dvoranama i na trgovima.

Okuplja mlade, često nagrađivane autore, pripravne na eksperimentalni pristup i puno entuzijazma.

Predstave: U bogatom stalnom repertoaru niz je predstava s porukom i poukom, najčešće o ljubavi, dobroti i dobročinstvu, osmijehu i zajedništvu, ali i pravilnoj prehrani, znanju i učenju, odrastanju, zaštiti prirode i životinja… Tvornica lutaka ne koristi samo izričaj lutkarskih ili dramskih predstava, već često poseže za multimedijskim i alternativnim oblicima teatra. Tvornica lutaka do sada je producirala tridesetak predstava.

Radionice: Predstava je samo jedan od način interaktivne komunikacije s djecom, a od 2004. djeluje i Dramski eksperimentalni studio kroz koji je prošlo već više desetaka djece. Također, na otoku Zlarinu Tvornica lutaka od 2003. godine vodi ljetni festival i u okviru njega brojne radionice. No, dramske, likovne, filmske, scenografske, kostimografske, lutkarske i ine radionice vodi i u Zagrebu, Opatiji, Rovinju i drugim gradovima i festivalima u zemlji i inozemstvu.

Nagrade: Za svoj rad Kazalište je nagrađivano, a najviše je nagrada na dječjem Festivalu Pozorište Zvezdarište u Beogradu 2008. godine dobila predstava Grašak na zrnu kraljevne (najbolji glumac, najbolja glumica, najbolja scenografija i nagrada dječje publike). Ista predstava gostuje i na Svjetskom dječjem festivalu u New Delhiju u Indiji. Predstava Blago, svojevrstan neverbalni teatar, osvojila je publiku na brojnim

festivalima u zemlji i inozemstvu (Njemačka, Bosna i Hercegovina), a 2011. i na poznatom festivalu u Ulan-Udeu u Sibiru, Burijatija/Rusija.

Festivali: Sa svim predstavama iz stalnog repertoara Tvornice lutaka sudjelovala je na brojnim festivalima: Vukovarsko lutkarsko proljeće; PIF/Međunarodni festival kazališta lutaka; Lutkarski dani Makarske; Festival nezavisne kulture Nepokoreni grad, Karlovac; Ogulinski festival bajke; Festival pozorišnih predstava za decu FESTIĆ, Beograd; PAG ART Festival; Susreti lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske; Bihaćko ljeto; Revija lutkarskih kazališta u Rijeci; Međunarodni festival djeteta u Šibeniku; Zlarinsko ljeto; Dani Nikole Tesle (Zagreb, Smiljan); Špancirfest, Varaždin i drugi.

Kazalište Tvornica lutaka je registrirano u očevidniku kazališta pri Ministarstvu kulturu.

Tvornica je član Kazališnog Epicentra te Mreže neovisnih kazališta i kazališnih družina u Hrvatskoj..

Kazalište vode Mario Kovač, redatelj i ravnatelj, te Petra Radin, glumica i umjetnička voditeljica.

Kazalište Tvornica lutaka

HISTRIONSKI DOM , Ilica 90

10 000 Zagreb

www.tvornicalutaka.hr

PBZ: 2340009-1110379788

OIB: OIB: 51423554417

Kontakti: mob. 098/614977

tel./fax: 01/4667361

tvornica_lutaka@yahoo.com